Media Room

Diversitate culturala intr-o ceasca de cafea!

Actiunea se doreste o continuare a evenimetelor similar organizate si in alte orase precum Tulcea, Constanta si Braila, intr-un format tineresc, plin de voie buna si lipsit de limitarile protocolare. Cadrul de desfasurare al evenimentului a fost unul select, central, asezonat cu voie buna, muzica ambientala, prajituri traditionale rusesti si tatarasti (baclavale, pirajki, placinte etc) si cadouri surpriza insotite de povesti. Sarlo Cafe fiind locatie amenajata in stilul clasic caracteristic inceputului de secol XX te indeamna sa traiesti mai intens in diversitate, in contextul actual. De laudat este ca tinerii cu initiativa iau atitudine si devin astfel motorul societatii civile tot mai amortite.

1 1
1 1
1 1
1 1
1 1

In data de 12 decembrie 2010, in Piata Roma la Sarlo Cafe, a avut loc Cafeneaua Interculturala - eveniment organizat Scoala Tinerilor cu Initiativa Interculturala, mai pe scurt STII. Promotorii acestui eveniment au fost organizatiile de tineret ale Comunitatii Rusilor Lipoveni din Romania si Uniunii Democrate a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania cu sprijinul Departamentului pentru Relatii Interetnice, Institutului National Democrat, Fundatiei Parteneri pentru Dezvoltare Locala, Institutului de Relatii Umane Bucuresti si a Reprezentantei ONU in Romania. Au participat tineri de la diferite minoritati: rusi-lipoveni, tatari, maghiari, greci, rromi, aromani, romani si reprezentantii asociatiei Anthropesis.

Actiunea se doreste o continuare a evenimetelor similar organizate si in alte orase precum Tulcea, Constanta si Braila, intr-un format tineresc, plin de voie buna si lipsit de limitarile protocolare. Cadrul de desfasurare al evenimentului a fost unul select, central, asezonat cu voie buna, muzica ambientala, prajituri traditionale rusesti si tatarasti (baclavale, pirajki, placinte etc) si cadouri surpriza insotite de povesti. Sarlo Cafe fiind locatie amenajata in stilul clasic caracteristic inceputului de secol XX te indeamna sa traiesti mai intens in diversitate, in contextul actual. De laudat este ca tinerii cu initiativa iau atitudine si devin astfel motorul societatii civile tot mai   amortite.

Tinerii s-au antrenat  in discutii constructive pe baza celor patru teme prestabilite care au fost: “Bucurestiul nostru azi! Orase multiculturale - dezvoltarea multiculturala a Bucurestiului – oras european”, „Comunitatea noastra azi! Modalitati atractive pentru tineri”,Cat mai aproape sau Cat mai departe de comunitate?”, „Promovarea iniţiativelor interculturale ale tinerilor”. S-au format  cate 4 grupe, conduse de catre 1-2 moderatori, reprezentanti ai institutiilor mentionate mai sus, moderatori care au avut rolul de a sintetiza informatiile primite de la tinerii participanti. S-au pus pe hartie zeci de idei si solutii ale acestora, iar cuvintele de ordine au fost cooperare si entuziasm. Împreuna am dovedit inca odata ca diversitatea culturala, duce la inlaturarea stereotipurilor si prejudecatilor ce tin de etnii. Am dovedit ca intoleranta pleaca de la lipsa de informare si de promovare a valorilor umane, lipsa ocupata tot mai mult de chici si prost gust. Am dovedit ca tinerii pot fi o forta numai impreuna si tot impreuna pot sa isi transpuna visele in realitate.

Moderatorii au sintetizat concluziile principale asupra a tot ce s-a pus an discutie iar idea de baza este ca tinerii sa invete sa creeze proiecte viabile, sa le transmita institutiilor partenere, sa caute sponsori, sa faca lobby si sa puna in aplicare ceea ce gandesc azi pentru a-si promova atat propria cultura cat si diversitatea culturala in viitor. “Menirea” acestui proiect este de a pune tinerii apartinand diferitelor etnii sa lucreze impreuna si sa contribuie la dezvoltarea diversitatii culturale in Romania si in special in orasele cosmopolite sau multietnice.

template joomla