Media Room

Evenimente dedicate „Zilei minoritatilor nationale” la Bucuresti

 

 Primul eveniment – seminarul cu tema „Istoria si educatia interculturala” – a continuat seria programelor desfasurate in ultimii ani pentru a promova predarea istoriei minoritatilor nationale, ca principal instrument de cunoastere reciproca si dialog intercultural.  Au participat mare parte din autorii materialului didactic auxiliar Istoria minoritatilor nationale, publicat in decembrie 2008, precum si principalii parteneri ai acestui proiect: Universitatea Bucuresti – Facultatea de Istorie, Institutul de Stiintele Educatiei, Asociatia Divers din Tg. Mures. Reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Educatiei, ai ONU – PNUD in Romania, ai Comisiei Nationale pentru UNESCO, ai Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel”, ai Agentiei Impreuna au fost prezenti de asemenea la seminar.

In final s-a decis continuarea lucrului in echipa pentru redactarea unui caiet de lucru pentru elevi si a unui ghid didactic pentru profesori, materiale care vor stimula predarea in licee a cursului optional Istoria minoritatilor nationale.

D-na Koreck, presedintele Asociatiei Divers, a invitat pe toti cei prezenti sa acceseze „harta diversitatii”, o aparitie noua pe www.divers.ro De asemenea, s-au prezentat rezultatele cercetarii „Educatia interculturala: de la teorie la practica”, realizata in noiembrie 2010 de Agentia de Dezvoltare Comunitara Impreuna cu sprijinul ISPMN.

Participantii la seminar au solicitat in continuare sprijinul DRI, astfel incat in vacanta de vara sa poata fi organizata o tabara de lucru a profesorilor pe textele propuse, o tabara - concurs cu elevi din tara pe teme de istorie a minoritatilor si un prim training specializat pentru cadrele didactice care predau sau doresc sa predea Istoria minoritatilor nationale.

vernisaj2Cel de-al doilea eveniment a avut tot un caracter aplicat – training in managementul echipei si dezvoltare personala – si a fost adresat  unui grup de 25  tineri minoritari si majoritari din sud-estul tarii reuniti in grupul STII - Scoala Tinerilor cu Initiative Interculturale.

Despre ei puteti citi pe http://tinericuinitiativainterculturala.blogspot.com

Sesiunea de training „Proiecte interculturale. Primul pas – pregatirea pentru actiune” a fost sustinuta de traineri experimentati de la Fundatia Parteneri pentru Dezvoltare Locala, Institutul National Democrat, Reprezentanta ONU – PNUD si Institutul de Relatii Umane. La final participantii au primit diplome si au propus proiecte interetnice si interculturale pe care doresc sa le promoveze impreuna la Bucuresti, Constanta, Tulcea, Braila si in alte centre. DRI spera sa aiba si in 2011  resursele necesare pentru a sprijini participarea tinerilor la viata comunitara, etapele urmatoare pe care le propune urmand sa se desfasoare in vacanta de vara in Banat si Bucovina. Este de subliniat faptul ca Alianta Civilizatiilor incurajeaza in mod special cultivarea dialogului intercultural in randul tinerilor, iar  la nivel mondial se desfasoara pana in august 2011 Anul international al tineretului. DRI doreste sa se alature in continuare acestor initiative prin activitatea sa.  

 

In ziua de 16 decembrie, DRI a organizat si un scurt moment festiv dedicat Zilei minoritatilor nationale, la Hotel Residence din Bucuresti. Acesta a inclus urmatoarele secvente:

  • Mesajul d-lui Markó Attila, secretar de stat, seful Departamentului pentru Relatii Interetnice, cu prilejul Zilei minoritatilor nationale;
  • Vernisajul a trei expozitii de fotografie si grafica, realizate de elevi ai Liceului de Arta Nicolae Tonitza din Bucuresti (coordonator prof. Mariea Petcu);  Asociatia Jurnalistilor si Scriitorilor Minoritatilor Etnice Europa 21 si Asociatia Liga Albanezilor din Romania (autor  Maria Dobrescu); Institutul de Relatii Umane (slide-show intitulat Si eu am obraz, autor dr. Cristian Andrei);
  • Anuntarea premiilor Radio Romania Regional pentru cele mai bune emisiuni dedicate minoritatilor nationale ;
  • Concert intercultural sustinut de corul de camera Acapella si trupa Alex Tomaselli din Bucuresti;
  • Receptie oferita de dl. Markó Attila, secretar de stat, cu prilejul Zilei minoritatilor.vernisaj3

DRI le multumeste si pe aceasta cale tuturor prietenilor si partenerilor care au participat la aceasta sarbatoare a dialogului si diversitatii - reprezentanti ai corpului diplomatic, ai ministerelor, ai departamentelor Guvernului, senatori si deputati, lideri ai organizatiilor minoritatilor nationale, oameni de cultura, reprezentanti ai societatii civile, echipe ale Radio Romania si TVR, jurnalisti din mass media centrala si minoritara.

template joomla