Media Room

Săptămâna premierelor rusești pe marele ecran din București

festivalul kinoUniversitatea din București și Comunitatea Rușilor Lipoveni din România anunță lansarea Festivalului filmului rus Kino+, Săptămâna premierelor rusești pe marele ecran din București (23-29 mai 2011), organizate în parteneriat cu Muzeul Țăranului Român.

Evenimentul va avea loc în data de 23 mai 2011, începând cu orele 19.00 și va cuprinde gala de premiere a Concursului studențesc de subtitrări pentru filmele implicate în proiect, precum și vizionarea filmului Steaua (2002), o producție a concernului cinematografic Mosfilm în regia lui Nikolai Lebedev care s-a bucurat de numeroase distincții și nominalizări la prestigioase festivaluri de profil din întreaga lume.

În deschidere vor lua cuvântul reprezentanți marcanți ai Universității din București, ai Comunității Rușilor Lipoveni din România, ai Ambasadei Federației Ruse la București, precum și președintele juriului, prof. univ. dr. Antoaneta Olteanu de la Catedra de filologie rusă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine.

Invitați la ceremonie sunt reprezentanți ai Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, ai Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, ai Departamentului pentru Relații Interetnice, cadre didactice din învățământul universitar și preuniversitar bucureștean, persoane publice din diverse domenii de activitate, actori, regizori, pasionați de cultura rusă și film, studenți și elevi.

Gala de premiere a Concursului studențesc de subtitrări va dezvălui clasamentul celor 17 echipe de studenți ai Universității din București care au lucrat la traducerea filmelor puse la dispoziție de Concernul Mosfilm și Studioul Lenfilm, titanii artei cinematografice ruse. Câștigătorii primelor 3 locuri vor avea ocazia să exploreze, în această vară, nordul Dobrogei în cadrul unei excursii oferite ca premiu de Asociația de Turism Munții Măcinului, sponsorul festivalului de film Kino+.

Filmul Steaua va da startul Caravanei premierelor cinematografice rusești pe marele ecran din România care, structurată în mai multe etape, va oferi marelui public din București și din 13 județe ale țării (Cluj, Timișoara, Mureș, Iași, Suceava, Botoșani,  Neamț, Bacău, Galaţi, Brăila, Tulcea, Ialomiţa, Constanta) acces gratuit la creații cinematografice rusești de calitate.

Festivalul Kino+ este prima manifestare cineculturală de amploare de după 1989 care continuă tradiția promovării filmului rus la nivel național în România, dar care, prin abordarea sa inedită, reprezintă o inovație în sfera proiectelor cultural-educaționale. Într-o societate în care publicul larg este orientat spre filmul hollywood-ian, Kino+ aduce cu sine oportunitatea de a înțelege, prin mijlocirea artei cinematografice, mentalitatea unui popor din imediata apropiere geografică ce și-a pus amprenta pe harta politică, economică și culturală a lumii.

 Informații suplimentare vizitați pagina web dedicată evenimentului www.kino-plus.ro

Parteneri: Ambasada Federatiei Ruse în România, Concernul Mosfilm, Studioul Lenfilm și Asociația Profesorilor de Limbă și Literatură Rusă din România.

Sponsori: Asociația de Turism Munții Măcinului.

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Internațional, Radio 3 Net "Florian Pittiş", București FM, România Liberă, Ziua Veche, Inforusia, Jurnal de București, Metropotam, Cinemagia, CinemaRx, Autentic Promotion, Lume Bună, Zorile, ATRLB.

template joomla