Media Room

Comunicat de presă – lansare Alianţa Civilizaţiilor

Informaţii suplimentare:

Alianţa Civilizaţiilor (AC) este o iniţiativă lansată în cadrul ONU, la 14 iulie 2005, în scopul mobilizării unei acţiuni politice la nivel global pentru facilitarea dialogului şi promovarea înţelegerii şi reconcilierii între culturi şi religii (cu referire specială la cele islamice şi occidentale), inclusiv prin susţinerea de proiecte în domeniile educaţie, tineret, migraţie şi media.

Iniţiativa, co-autorată de Spania şi Turcia, a fost propusă de premierul spaniol José Luis Rodríguez Zapatero, în septembrie 2004, cu ocazia celei de a 59-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

În anul 2008, MAE a elaborat un proiect de plan naţional pentru AC, care a fost supus dezbaterii publice. Planul naţional este orientat către proiecte şi acţiuni concrete vizând promovarea dialogului intercultural şi interreligios în interiorul societăţii româneşti, precum şi la nivel regional şi în relaţiile internaţionale. Printre principiile cheie care vor ghida activităţile preconizate figurează: promovarea unei culturi a dialogului, bazate pe respectul pentru drepturile omului şi înţelegerea reciprocă, libertatea de expresie şi de informare, egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, pluralismul şi non-discriminarea, cetăţenia democratică.
A fost numit un coordonator naţional, la nivel de director general din MAE, iar acad. Răzvan Theodorescu şi prof.univ.dr. George Grigore au fost numiţi ambasadori naţionali pentru Alianţa Civilizaţiilor.

Informatii suplimentare despre agenda, Carta si invitati pot fi gasite pe micrositeul dedicat evenimentului: http://18mai.aliantacivilizatiilor.ro

template joomla