Media Room

„Alianta Civilizatiilor” in Romania

ImageZiua Internaţională a Diversităţii Culturale sărbătorită în cadrul recepţiei pentru lansarea oficială în România a „Alianţei Civilizaţiilor”

Ieri, 21 mai 2010, a fost sărbătorită Ziua Internaţională a Diversităţii Culturale, la o recepţie organizată cu ocazia lansării oficiale în România a „Alianţei Civilizaţiilor”. Receţia a fost organizată de preşedinta Fundaţiei Scheherazade, Imagedoamna Wajiha Haris, partenerul societăţii civile în România a „Alianţei Civilizaţiilor” şi domnul Petru Dumitriu, coordonatorul naţional al acestei iniţiative ONU, Director General pentru Afaceri Multilaterale din Ministerul Afacerilor Externe.

ImageEvenimentul s-a aflat sub patronajul vicepreşedintei Senatului, doamna Anca Boagiu. La această manifestare au participat politicieni, reprezentanţi ai corpului diplomatic din România oameni de afaceri şi personalităţi culturale. „Alianţa Civilizaţiilor” îşi propune să faciliteze dialogul şi să promoveze înţelegerea şi reconcilierea între culturi şi religii.

Image„Alianţa Civilizaţiilor” din România a reuşit să instituie un veritabil parteneriat public-privat, să adopte un Plan Naţional de Acţiune şi să stimuleze participarea la proiecte inter-culturale şi inter-religioase în cadrul Strategiei Alianţei pentru Europa de Sud-Est.

ImageLansarea oficială a „Alianţei Civilizaţiilor”, în România, a avut loc pe 18 mai, la Palatul Parlamentului. Au participat peste 100 de înalţi oficiali, reprezentanţi ai mediului academic, ai asociaţiilor de tineret, precum şi ai organizaţiilor minoritaţilor naţionale. În cadrul evenimentului a fost semnată “Carta Alianţei Civilizaţiilor” în România şi lansat website-ul oficial: www.aliantacivilizatiilor.ro.

O delegaţie, condusă de Ministrul Afacerilor Externe român, va participa la cel de-al treilea Forum al „Alianţei Civilizaţiilor” de la Rio de Janeiro (28-29 mai).

ImageDespre Alianţa Civilizaţiilor

Alianţa Civilizaţiilor (AC) este o iniţiativă lansată în cadrul ONU, la 14 iulie 2005, în scopul mobilizării unei acţiuni politice la nivel global pentru facilitarea dialogului şi promovarea înţelegerii şi reconcilierii între culturi şi religii (cu referire specială la cele islamice şi occidentale), inclusiv prin susţinerea de proiecte în domeniile educaţie, tineret, migraţie şi media. AC este sprijinită de un Grup de Prieteni (GP), structură informală alcătuită din peste 120 de ţări (inclusiv toate statele membre UE) şi organizaţii internaţionale.

ImageAlianţa Civilizaţiilor în România

La începutul anului 2007, România a aderat la GP şi a participat la reuniunile ministeriale ale AC, organizate în marja celei de-a 62-a sesiuni a AG ONU (New York, 26 septembrie 2007) si celei de a 63-a sesiuni a AG ONU (New York, 24 septembrie 2008), respectiv la forumurile anuale ale AC de la Madrid (15-16 ianuarie 2008) şi Istanbul (6-7 aprilie 2009).

ImageRomânia are în vedere să se implice în principalele proiecte ale AC, respectiv Centrul de informare online, Mecanismul media de reacţie rapidă la tensiunile interculturale sau Fondul de solidaritate pentru tineret. Aceste aspiraţii nu pot fi împlinite fără consolidarea grupului de lucru al AC pentru România prin crearea de instrumente financiare eficiente de susţinere a proiectelor, prin extinderea componenţei, dar şi prin formularea de proiecte naţionale şi regionale concrete de amplificare a dialogului intercultural şi interreligios.

La 20 ianuarie 2010 a fost semnat Documentul-cadru de cooperare cu PNUD pentru susţinerea iniţiativei Alianţa Civilizaţiilor în România.

ImageIniţiativa îşi propune să creeze instrumente financiare flexibile de natură să faciliteze dezvoltarea de programe în domeniile prioritare ale Alianţei Civilizaţiilor în România (e.g. educaţie, tineret, media, migraţie) şi susceptibile să promoveze modelul român de toleranţă şi înţelegere inter-culturală şi inter-religioasă într-un spaţiu al coexistenţei istorice în diversitate. Documentul-cadru din anexă este parte a acordului de bază de acordare de asistenţă semnat între PNUD şi Guvernul României.

prwave.ro, Bucuresti, 22.05.2010
template joomla